Vad gör en sociolog?

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Sociologiska institutionen
  4. Utbildning
  5. Sociologi
  6. Vad gör en sociolog?

Vad gör en sociolog?

Sociologer intresserar sig för hur människor fungerar i grupp. Ämnet behandlar maktstrukturer och sociala grupperingar och söker förklaringar till att samhället är uppbyggt som det är.

Frågeställningarna kan studeras på mikro- och makronivå. Du tränar upp din analytiska förmåga och skaffar dig efter hand verktyg att själv utföra analyser.

Sociologen granskar samhällsstrukturerna och lär sig att titta på dessa med nya ögon. Du kan profilera dig inom flera olika områden, bland annat inom arbetsmarknad, organisation, hälsa eller familjerelaterade frågor.

Karriär inom sociologi? Våra tidigare studenter tipsar!

Här berättar våra alumner vad de gör idag, hur de tog sig dit och ger karriärtips till dig som pluggar hos oss eller funderar på att börja läsa sociologi.

Alma Wennemo Lanninger. Foto: Siri Isgren

”Satsa på metodkurserna så att du lär dig något praktiskt”

Alma Wennemo Lanninger, som läst sociologi och demografi hos oss, jobbar nu på Försäkringskassan, Hon ger tipset att satsa på att bli bra på kvantitativ metod under studietiden – och hålla koll på var andra sociologer jobbar.

Jennie Wigerholt. Foto: Monica Ryttmarker, Skolinspektionen

”Den praktiska delen är guld värd för arbetsgivare”

Satsa på att skaffa kontakter på universitetet, var inte för knusslig med första jobbet och tryck på de praktiska kunskaperna du fått genom utbildningen. Det tipsar vår alumn Jennie Wigerholt om. Hon läste motsvarande Kandidatprogrammet för sociologisk samhällsanalys, kombinerat med kriminologi och statistik, en magister i sociologi och jobbar nu på Skolinspektionen.