Foto: Deyan Georgiev/Mostphotos
Få Valentin-bebisar föds i Sverige. Foto: Deyan Georgiev/Mostphotos

I Sverige slog antalet födslar i taket nio månader efter sommarsemestrar och julhelger under stora delar av 1900-talet. Men när preventivmedel och abort blev mer tillgängligt började säsongsmönstren för när barn föds att återspegla när föräldrar faktiskt föredrar att få sina barn. Det visar en ny studie av demograferna Johan Dahlberg och Gunnar Andersson vid Sociologiska institutionen, Stockholms universitet. Studien är baserad på registerdata på alla barn som fötts mellan 1940 och 2012 i Sverige.

– Färre och färre barn föds i slutet av året. Det innebär att november - nio månader efter Alla hjärtans dag - infaller under den tid på året då lägst andel barn föds. Det beror troligtvis på att föräldrar planerar att undvika att få sina barn i slutet av året - ett mönster som kan ses även i andra länder, säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet.

Faktum är att den enda säsongsvariationen som finns kvar för födslar i Sverige är de låga födelsetalen i slutet av året. Det här mönstret har också blivit starkare.

–  Eftersom Alla hjärtans dag också är ett nytt fenomen i Sverige, och begränsat till en enda dag, har den absolut ingen positiv effekt på födelsetalen i landet, säger Gunnar Andersson.

Tidigare studier har visat att barn födda i slutet av året har sämre förutsättningar i skolan jämfört med klasskamrater födda tidigare under samma år. Detta eftersom de blir yngst och minst erfarna i sin årskull.

– Vi tror att det låga antalet födslar i slutet av året beror på att föräldrar vill undvika att ge sina barn en ofördelaktig start i skolan, säger Johan Dahlberg, forskare i demografi och första författare till studien.

Johan Dahlberg, Gunnar Andersson; Changing seasonal variation in births by sociodemographic factors: a population-based register study, Human Reproduction Open, Volume 2018, Issue 4, 1 September 2018, hoy015, https://doi.org/10.1093/hropen/hoy015

Kontakt

Gunnar Andersson, professor i demografi, telefon 08-16 32 61, gunnar.andersson@sociology.su.se eller Johan Dahlberg, forskare i demografi, telefon 07-70 70 26 26, johan. dahlberg@sociology.su.se