Södra huset, sett ovanifrån. Foto: Eva Dalin

I den nya rankningen av universitet utefter ämnen – Global Ranking of Academic Subjects – hamnar sociologiämnet på Stockholms universitet på plats nummer 5 av alla universitet i Europa.

Rankningen görs varje år av Shanghai Ranking Consultancy, förra året kom Stockholms universitet på plats 6 i Europa och plats 33 i hela världen. I år klättrade vi till nummer 30 i världen, nummer 5 i Europa och högst bland de nordiska länderna.

Shanghai-rankningen mäter kvaliteten på forskningen, produktivitet, antalet internationella samarbeten och hur högt det akademiska erkännandet är.

Ämnesrankingen, som går under namnet Global Ranking of Academic Subjects, inkluderar all forskning inom sociologi och sociologisk demografi som är publicerade och har genomgått peer-review. På Stockholms universitet ingår forskning både från Sociologiska institutionen och andra, som exempelvis Institutet för social forsking (SOFI), Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor (SCORE) och Institutionen för social arbete.

Shanghai-rankningen, även känd som the Academic Ranking of World Universities (ARWU), görs på Shanghai Jiao Tong University och listast ofta som en av de tre mest prestigefyllda universitetsrankningarna i världen, tillsammans med QS World University Rankings och Times Higher Education World University Rankings.

Se hela rankningen här

Studera hos oss – bläddra bland våra olika utbildningar och kurser