Fredrik Högström. Foto: Privat
Fredrik Högström. Foto: Privat

Hur kan man använda sina kunskaper i sociologi när man kommer ut i arbetslivet?

Jag är supernöjd med min utbildning på Sociologiska institutionen just eftersom den har gett mig verktyg jag kan använda i arbetet. För det första har du metodsidan som är väldigt konkret. Här får du får lära dig kvantitativ metod, som handlar om statistik och att analysera data, och kvalitativ metod, som till exempel kan innebära att intervjua folk.

På så sätt lär du dig att ta dig an en fråga och att använda metoder för att besvara den vetenskapligt. Du kan samtidigt visa på hur svårt det kan vara att besvara frågor vetenskapligt - det kanske inte är så enkelt att få svar på något som ett företag tänker.

För det andra kan du använda dig av teoridelen, där du lär dig att applicera perspektiv och tankegångar på frågor du stöter på i arbetslivet. Du får kunskap i att ta fram hypoteser, ta till dig och analysera information och att presentera resultaten på ett begripligt sätt.

Vilken är den största missuppfattningen om sociologi?

Många förknippar kanske sociologi med gamla mossiga teorier som inte är relevanta i dagens samhälle. Men det är inte direkt det man bygger modern sociologi på. Jag ser sociologi mer som ett verktyg eller ett förhållningssätt för att ta in information och sätta in saker i sammanhang som är relevanta idag.

Vad har du för tips till våra nuvarande studenter?

Det jag försöker förmedla när jag träffar studenter är att man ska ha lite självförtroende i sina kunskaper i sociologi. Alla mina kollegor är ekonomer, statistiker, ingenjörer och det är lätt att tänka att de kan så mycket. Och det gör de ju, fast de kan andra saker.

Om man tar metodkurserna i Kandidatprogrammet för sociologisk samhällsanalys på allvar så är man ju nästan som en statistiker, bara att man inte är riktigt lika insatt i formler och bevis som en statistiker. Men fördelen är att man lär sig att tillämpa statistik rent praktiskt, och där ligger vi inte långt efter statistiker i vad vi kan göra.