Människor slappnar av vid havet bredvid Brighton Pier i Sussex, England. Foto: Mostphotos
Människor slappnar av vid havet bredvid Brighton Pier i Sussex, England. Foto: Mostphotos

Ett av flera universitet som Sociologiska institutionen har samarbete med är University of Sussex, dit Linnea Claésson och Amanda Valldor åkte på utbyte för ett par år sedan. Universitetet ligger i Brighton, en stad vid kusten i södra England med knappt 300 000 invånare.

– Det bästa med utbytet var nog Brighton som stad, att få bo där. Jag trivdes superbra i själva staden, det var mycket kul på liten yta. Sen var skolan också bra, med en väldigt bra nivå på undervisningen, säger Linnea Claésson, som läser Kandidatprogrammet i Sociologisk samhällsanalys.

Linnea Claésson. Foto: Stockholms universitet
Linnea Claésson. Foto: Stockholms universitet

Själva undervisningen och lärarnas metoder skilde sig inte speciellt mycket, tycker hon, däremot var det ett annat system för själva upplägget av kurser.

– Skillnaden var att vi läste alla kurser samtidigt och parallellt. Då hade vi alla tentor samtidigt också, vilket gjorde att det blev lite stressigt i slutet, säger Linnea Claésson.

En annan skillnad var att Linnea Claésson upplevde många studenter som mindre motiverade än vad man är i Sverige idag.

– Överlag var föreläsarna och litteraturen bra, men ibland kunde det kännas lite tråkigt att ”jaha är det bara jag som har läst den här veckan”, i alla fall i vissa av mina kurser, säger hon.

Hennes främsta tips till dig som funderar på att åka på utbyte är att helt enkelt ta steget och söka utbytesplats.

– Det jag tar med mig från utbytesterminen är framför allt erfarenheten av ha fått använda akademisk engelska varje dag. Det var en värdefull föreberedelse inför masternivån i sociologi, säger Linnea Claésson.

Amanda Valldor gillade särskilt det faktum att Brighton ligger så nära London.

– Det var nästan som att bo i två städer för det var så nära till London. Mycket kultur och variation med nöjen och butiker. Jag älskade att det låg vid vattnet, det var ett jättestort plus. Dessutom har staden väldigt bra och stort utbud av vegetarisk mat, säger hon.

Amanda Valldor. Foto: Stockholms universitet
Amanda Valldor. Foto: Stockholms universitet

Vad var det jobbigaste eller svåraste med utbytet?

– Från början var det svårt att våga prata på seminarier. Men det släppte ganska fort. Sen blev det stressigt på slutet när alla tentor skulle lämnas in, men gick bra till slut.

Varför ska man åka på utbyte, tycker du?

– Det är givande, lärorikt och överlag en bra möjlighet att bo utomlands. Det är också personligt utvecklande och bra rent kunskapsmässigt, säger Amanda Valldor.

Så söker du utbytesplats

Läs mer här.