Vad gör en sociolog?

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Sociologiska institutionen
  4. Utbildning
  5. Sociologi
  6. Vad gör en sociolog?
Folk som jobbar vid ett bord. Photo by Headway on Unsplash

Vad gör våra studenter i sociologi efter studierna?

Vad jobbar våra sociologer med egentligen? Och hur stor andel av dem fick kvalificerade jobb efter att ha pluggat sociologi? Vår enkät bland tidigare studenter på Sociologiska institutionen har svaren.

Karriär inom sociologi? Tidigare studenter tipsar!

Här berättar tidigare sociologistudenter vad de gör idag, hur de tog sig dit och ger karriärtips till dig som pluggar hos oss eller funderar på att börja läsa sociologi.

Anton Blanck. Foto: Privat

”Sociologisk samhällsanalys ger en bra mix av teori och praktiska kunskaper i statistik"

Anton Blanck jobbar idag på en reklambyrå, efter att ha läst vårt Kandidatprogram för sociologisk samhällsanalys. Studierna i sociologi gav honom nya perspektiv på hur samhället fungerar och hur människor agerar.

Alma Wennemo Lanninger. Foto: Siri Isgren

”Satsa på metodkurserna så att du lär dig något praktiskt”

Alma Wennemo Lanninger, som läst sociologi och demografi hos oss, jobbar nu på Försäkringskassan, Hon ger tipset att satsa på att bli bra på kvantitativ metod under studietiden – och hålla koll på var andra sociologer jobbar.

Fredrik Högström. Foto: Privat

”Sociologi ger dig konkreta verktyg som du kan använda i arbetslivet”

Fredrik Högström läste vårt Kandidatprogram i sociologisk samhällsanalys kombinerat med 15 högskolepoäng statistik. Idag jobbar han på som analytiker på Telia.

Annahita Yassariti. Foto: Privat

”Skaffa ett extrajobb vid sidan av studierna”

Annahita Yassarati satte ihop sin kandidatexamen i sociologi genom fristående kurser. Nu jobbar hon som bemanningschef och ger rådet att skaffa ett tydligt mål, ta reda på vad personalvetare gör och söka extrajobb under studierna.

Hiwa Mohtadi. Foto: Privat

"Studierna i sociologi fick mig att tänka mer kritiskt om samhället"

För Hiwa Mohtadi gick vägen till studierna på Sociologiska institutionen via hans tidigare yrke som behandlingsassistent. Han arbetade med ungdomar med problem med brottslighet och ville fördjupa sig. En kandidatexamen i sociologi med breddningsämnet kriminologi blev det naturliga valet.

Malin Remmegård (tv) och Elise Planchard. Foto: Stockholms universitet

Vad gör en sociologistudent?

På uppsatskursen i sociologi får du fördjupa dig i en fråga som du själv väljer. Våra studenter Elise Planchard och Malin Remmegård valde att skriva kandidatuppsats om ett aktuellt ämne – seniorers upplevelser av digitalisering.

Lisa Lindén. Foto: Niklas Björling

”Sociologikompetens behövs i samhället och är väldigt efterfrågad”

Lisa Lindén jobbar som vikarierande lektor i sociologi på Sociologiska institutionen sedan augusti 2016. "När jag började läsa sociologi och förstod hur allt hänger ihop blev jag helt absorberad och dansade på små moln," säger hon.

Jennie Wigerholt. Foto: Monica Ryttmarker, Skolinspektionen

”Den praktiska delen är guld värd för arbetsgivare”

Satsa på att skaffa kontakter på universitetet, var inte för knusslig med första jobbet och tryck på de praktiska kunskaperna du fått genom utbildningen. Det tipsar vår alumn Jennie Wigerholt om. Hon läste motsvarande Kandidatprogrammet för sociologisk samhällsanalys, kombinerat med kriminologi och statistik, en magister i sociologi och jobbar nu på Skolinspektionen.